23 juli 2024

Wat is hoog intensieve trauma therapie en voor wie is het bedoeld?

1 min gelezen
hoog intensieve trauma therapie

Er zijn veel verschillende manieren om therapie te volgen. Het kan in een groepssessie met lotgenoten, met een psycholoog in een één-op-één situatie of in een behandelcentrum waar je voltijd verblijft. Die laatste noemen we vaak hoog intensieve trauma therapie. Dit is bedoeld voor mensen die er met minder begeleiding nog niet helemaal uitkomen.

hoog intensieve trauma therapie

Een trauma verwerken

Mensen die zulke intensieve begeleiding nodig hebben, zijn vaak een groot trauma aan het  verwerken. Ze hebben iets meegemaakt dat zo diep in ze is gaan zitten dat ze veel hulp nodig hebben om het eruit te krijgen of er überhaupt over te praten. Een trauma kan namelijk ook helemaal weggestopt zijn. Dit is met name vaak het geval bij jeugdtrauma’s. Dan is het namelijk een overlevingsmechanisme om het weg te stoppen. Dat maakt het echter ook weer zoveel lastiger om het daarna te verwerken.. Je moet het immers eerst vinden.

Constante begeleiding

Juist voor die situaties kan die intensieve begeleiding heel nodig zijn. Vaak verblijf je dan in een behandelcentrum waar het je natuurlijk zo gemakkelijk mogelijk wordt gemaakt. Er wordt samen met jou een behandelplan opgesteld en je krijgt intensieve therapie, misschien met anderen erbij maar dat hoeft niet.