16 juni 2024

Taylor gitaar kopen – akoestische Top of The States

3 min gelezen
Gitaar

Vanuit thuisbasis El Cajon in Californië levert de gitaargigant Taylor Guitars wereldwijd haar klasse-producten. Taylor geldt als een van de allergrootste fabrikanten van akoestische gitaren. Naast akoestische gitaren verlaten ook semi-holle elektrische gitaren de bedrijfshallen. Al vanaf 1974 zet Taylor zich muzikaal op de markt en kun je bij heel veel distributiepunten een Taylor gitaar kopen

In den beginne

Verantwoordelijk voor het snaarrijke kassucces was de naamgever van de fabriek: Bob Taylor. Op zijn achttiende startte Bob bij American Dream, een gitaarshop van Sam Radding. Op dat moment was Kurt Listug daar ook werkzaam. Radding wilde in 1974 van zijn zaak af en Taylor pakte samen met Listug en een derde werknemer, Steve Schemmer, de kans om American Dream in handen te krijgen. Ze gaven hun nieuwe kind meteen een nieuwe naam: Westland Music Company.

Gitaar

Van Westland Music Company tot Taylor

De wat lange bedrijfsnaam paste qua logo niet echt op de kop van de gitaren. De eigenaren moesten het met minder letters doen en zo werd gekozen voor het korte en pakkende ‘Taylor’. Dat was ook een beter Amerikaans klinkende naam dan bijvoorbeeld Listug. Bob Taylor zelf groeide uit tot de gitaarbouwer en Listug zette z’n zakelijke talenten in. En binnen veertig jaar kon Taylor Guitars zich beroemen op meer dan 700 medewerkers die in El Cajon en in Tecate (Mexico) de gitaren bouwden. Die van Tecate behoorden wel tot de goedkoper modellen. Vanaf 2011 werd Nederland het distributiecentrum voor de Europese markt. Drie jaar later ontving Taylor Guitars een Award for Corporate Excellence van het Amerikaanse ministerie voor buitenlandse zaken. Opgemerkt was dat Taylor zich enorm inzette voor duurzaamheid bij de productie van ebbenhout.

Taylor gitaar kopen van pallethout

Over hout gesproken… al in 1995 raakte Bob Taylor geestdriftig over het gebruik van exotisch klankhout. Hij begon te dubben. Was goed hout niet belangrijker dan een goed gitaarontwerp? Er volgden tal van experimenten met eikenhout die Taylor gewoon uit transportpallets in de fabrieken haalde. Van dat hout bouwde hij de zogeheten Pallet Guitar. Je zag er de originele spijkergaten van de pallets in terug, nu ingevuld met aluminium. Het werd een gewilde gitaareditie. En in 1999 bedacht Taylor de NT-hals, waarbij NT voor New Technology stond. Deze gitaren hadden een vastgeschroefde hals. De hals verschilde van andere gitaarhalzen. Er werd namelijk een doorlopend stuk hout tot aan de 19e fret gebruikt in plaats van tot de 14e fret.

In Nederland een Taylor gitaar kopen

Bij de betere gitaarwinkel kun je een Taylor gitaar kopen. Die vind je van Hattemerbroek tot Bussum. Ter plekke kun je de gitaren proberen, ze staan al optimaal afgesteld. Beginnende gitaristen kunnen zo horen welke van de gitaren uit de Taylor Academy het best voor hen gaan werken. Van absoluut topniveau zijn de Taylor V-Class bracing gitaren, werkelijk revolutionaire high-end gitaren. Bij dit type gitaren heeft Taylor een combinatie bewerkstelligd met z’n revolutionaire V-Class Bracing design. De ronde schouder body is daarbij wat dieper. En ook de immer populaire Taylor GS MINI gitaar is voor velen een bijzonder kleinood. 

Meer verhalen