29 mei 2024

Waar wordt riet voor gebruikt?

2 min gelezen

Riet is een grasachtige plantsoort die veel langs waterkanten wordt gevonden. Riet is een veelvoorkomende plant in Nederland en groeit doorgaans in het water en langs de waterkant op natte, zoete tot brakke bodems, maar komt ook met enige regelmaat voor langs spoorwegen en op akkers, en als onkruid op bouwland. Riet kan voor vele doeleinden worden gebruikt, zoals voor dakbedekking, voedsel of het maken van rieten hoed dames.

Gebruik van riet

Van oudsher wordt riet al voor veel gebruikt. Het gebruik van riet gaat waarschijnlijk zo ver terug als de prehistorie, waar riet al werd gebruikt als bedekking voor daken, maar hoogstwaarschijnlijk bleef het niet alleen bij daken. Riet is gebruikt voor het maken van pijlen en speren die in de jacht werden gebruikt.

Riet wordt ook gebruikt in het maken van muziekinstrumenten, zoals bijvoorbeeld de klarinet. In dit soort instrumenten wordt meestal de pijlriet gebruikt. Verder gebruikte Vincent van Gogh voor zijn pentekeningen verscherpte stengels van riet. Tegenwoordig wordt riet ook aan elkaar gevlochten voor het maken van bijvoorbeeld rieten manden, rieten stoelen en rieten hoeden dames.

Voedsel en medicijn

Meel kan worden gewonnen uit de jonge, witte wortels van riet. Als de wortel in stukken wordt gesneden, gedroogd, fijngemalen en daarna worden gezeeft om de vezels eruit te filteren ontstaat er een soort meel. Dit kan worden geroosterd om als koffievervanger te worden gebruikt, of er kan een soort koekje van dit meel worden gemaakt die net als een marshmallow kan worden geroosterd boven een vuur.

De jonge scheuten uit de wortels kunnen ook samen met groenten worden gegeten. Zonder bladeren zijn deze scheuten gewoon rauw te eten in salades. Ze kunnen ook worden gestooft of worden gebruikt om er een zoete sap uit te maken. In de traditionele geneeskunde van China is riet een pijnverzachtend en koortsverlagend voorwerp. Als de wortels worden afgekookt kan het daarnaast worden gebruikt als hulpmiddel bij hoestbuien en koorts. Ook zou een extract van bloem, bladeren en riet helpen tegen ziektes zoals cholera en bronchitis, maar ook tegen voedselvergiftiging.