Welke soort luier moet ik kiezen voor mijn baby?
2 min gelezenDe babyluier is al lang niet meer de lap katoen van vroeger. Toen de wegwerpluier op de markt kwam, overtroefde die in populariteit al gauw de traditionele luier. Maar de ontwikkelingen staan niet stil. Met name krijgt duurzaamheid veel aandacht. Daardoor zijn wasbare luiers inmiddels op de weg terug.
Soorten luiers
We maken hier onderscheid tussen de volgende soorten luiers:
- wasbare luiers
- wegwerpluiers
- luierbroekjes
- zwemluiers
Wasbare luiers
Nu worden wasbare luiers niet meer alleen katoen gemaakt, maar ook worden hennep, bamboe, fleece en synthetische materialen gebruikt. Dit soort luiers worden gewassen en dan weer gebruikt. Ze gaan dus lang mee en zijn mede daarom duurzamer, ondanks het wassen. Dat wassen kan je vervelend vinden, maar je hebt veel minder afval. Het valt soms niet mee om een goed passende luier te vinden. Als die niet goed afdicht, krijg je lekkages. Daarom is het goed om diverse luiers uit te proberen.
Wegwerpluiers
In tegenstelling tot de wasbare luier gooi je een wegwerpluier na een keer gebruik weg. Dat bespaart je het wassen, wat elektriciteit, water en waspoeder kost. Maar zoals eerder is opgemerkt, zijn ze minder duurzaam dan wasbare luiers. Ze absorberen goed, maar baby’s worden daardoor minder snel zindelijk. Ze zijn bovendien duurder dan wasbare luiers.
Luierbroekjes
Wasbare luierbroekjes trek je aan als ware dat onderbroekjes. Wasbare luierbroekjes zijn voor kinderen die circa een jaar of nog ouder zijn. Je kunt het luierbroekje gebruiken om niet van de luier direct op het onderbroekje over te stappen. Dan kan een kind daar alvast aan wennen. Er zijn nachtluiers voor gebruik gedurende alleen de nacht. Luierbroekjes zijn echter niet af te stellen en lekken dus sneller. Ze zijn ook tamelijk duur.
Zwemluiers
Een zwemluier is voor als een kind zich in zwemwater bevindt. Ze zwellen dan niet op en voorkomen dat urine of uitwerpselen in het water komen. Doorgaans verplichten zwembaden hun gebruik.