16 juni 2024

Snowboard techniek snel leren

2 min gelezen

Een snowboard kopen en daarmee snel van de piste af rutschen, dat is de droom van ieder persoon wanneer hij of zij denkt aan wintersport. Dit is helaas niet altijd de realiteit, omdat snowboarden vaak moeilijker is dan gedacht voor veel mensen. Daarom is het handig om eerst de techniek te leren van het snowboarden in een Nederlandse skihal, waar het namelijk veel goedkoper is dan dat je het gaat leren op wintersport zelf. Hiermee bespaar je veel kosten en kan je wanneer je op wintersport aankomt, veel beter en meer genieten van je eigen snowboard kunsten, die je hebt aangeleerd in Nederland. Wat is dan de techniek precies van het snowboarden en hoe leer je deze het snelst?

Het evenwicht houden en stevig in de schoenen staan.

Het moeilijkste van elke wintersport is, niet het snowboard kopen, maar het op je benen blijven staan. Het enige wat je dus niet moet doen is vallen, maar in het begin zul je niets anders doen. Dus je moet je balans zoeken, begin hiermee met op het snowboard staan en begin te balanceren wanneer je je vasthoudt aan een pannenkoeklift. Hiermee vindt je snel je balans op een snowboard en kan je beginnen met van een lichte helling af glijden. Daarmee kan je je de snelheid voelen en het balanceren op een helling. Maar je kan natuurlijk niet alleen maar recht vooruit gaan. Op een piste zitten meerdere bochten en stukken waar je moet gaan remmen. Zorg er voor dat je dit onder de knie hebt, zodat je figuurlijk (en ook letterlijk) stevig in je snowboard bindingen staat!

De kunst van bochten en remmen

Nu moeten we wellicht het moeilijkste van snowboarden gaan leren. We gaan leren bochten maken, scherpe en flauwe bochten. Hierbij moet je je gewicht gaan gebruiken. Wanneer je op een snowboard staat kan je richting je buik of je rug leunen. Hierbij verplaats je je gewicht en kan je sturen. Met snowboarden zal dit in het begin ongemakkelijk aanvoelen, maar na een paar bochten oefenen beginnen de meeste mensen snel het gevoel te krijgen. Nu remmen, hierbij moet je al je gewicht naar een kant gooien en je voeten in de tegengestelde kant kantelen als dat de helling is. Dit gaat raar aanvoelen, maar met veel oefening moet het binnen no-time in de voeten zitten.