16 juni 2024

Vervang slechte wiellagers om verdere problemen te voorkomen

2 min gelezen
Auto rijden

Wiellagers zijn segmenten die met uiterste precisie zijn ontworpen om ervoor te zorgen mechanische bewegingen soepel uit te voeren. Ze zijn niet alleen maar om het voertuig voort te laten bewegen, ze helpen ook doelmatig en makkelijk het dragen van een zware last. Er zijn twee soorten lagers die gebruikt worden in auto’s. Namelijk: Glijlagers en wentellagers, waarvan de wentellagers weer onderverdeeld kunnen worden in 6 soorten.

Wiellagers

Deze twee typen worden specifiek gebruik, omdat ze zowel radiale als stuwkracht kunnen verwerken. Deze lagers zijn belangrijk voor de werking van het voertuig. Ze zitten strak op een metalen as in de naaf gemonteerd. Ze zijn cruciaal voor het goed laten functioneren en samenwerken van de naaf met de band en wiel constructie van de auto. Ze zorgen voor een wrijvingsvrije beweging en rotatie van de naaf constructie, wat leidt tot soepele band- en wiel rotaties.

Sla de symptomen van rare geluiden nooit in de wind.

Het slecht functioneren van wiellagers gaat gepaard met een aantal signalen of symptomen. Daarvan zullen sommige overduidelijk overkomen en sommige soms verwarrend zijn om te achterhalen. Een diagnose stellen is altijd moeilijk om dat de auto bestuurd moet worden om het probleem vast te stellen. Toch zijn er enkele geluiden waarmee vastgesteld kan worden dat het lager aan vervanging toe is. Als er tijdens het rijden een slijp of rasp geluid van het wiel hoorbaar is, dan kan dit geassocieerd worden met een slecht wiellager.

Auto rijden

Het geluid zal ook luider klinken naarmate het voertuig versnelt. Een ander is resultaat is wanneer de auto bestuurd wordt bij 50 km/u en het gewicht wordt verplaatst door even van links naar rechts te sturen. Wanneer er een geluid opgemerkt wordt dat van links of rechts komt, duidt dat op een slecht lager. Vervang nooit een lager per keer, maar altijd per set van twee. Het zijn duurzame onderdelen en gaan minimaal 100.000 km mee onder normale omstandigheden. Aan vervanging toe? Bestel vandaag nog op www.autopartsonline.nl.