19 april 2024

Verklaring omtrent je gedrag

2 min gelezen
vog aanvraag

In bepaalde beroepen moet je volgens de wet een vog aanvraag doen, dit kun je op meerdere manieren doen. Via de gemeente, online of bij de dienst Justis, bij de dienst Justis doe je alleen als je niet staat ingeschreven bij de gemeente. Online kun je het eenvoudig doen via de website vog-aanvraag.info, ben je vrijwilliger dan is de verklaring in de meeste gevallen gratis. Moet je de verklaring omtrent het gedrag voor je functie hebben, betaald meestal de werkgever de kosten.

Wat gebeurd er na je aanvraag?

Nadat je bent begonnen met een vog aanvragen wordt er door de dienst Justis gekeken of je een strafblad hebt, bij het Openbaar Ministerie of de reclassering kan informatie opgevraagd worden. Heb je iets gedaan wat nadelig is voor je functie, en binnen de terugkijktermijn is de kans groot dat je geen verklaring krijgt. Hierbij wordt wel gekeken of het delict verband heeft met de functie, heb je een functie bij de bank dan heeft rijden onder invloed daar niet heel veel mee te maken. Voor een taxichauffeur juist weer wel. 

vog aanvraag

Gegevens die zijn opgeslagen

Alle gegevens zijn opgeslagen van de feiten die je ooit hebt gepleegd, toch is niet alles relevant bij een vog aanvragen. De tijd van terugkijken is normaal gesproken vier jaar, maar daar zijn ook uitzonderingen op. Heb je een zedendelict op je naam staan dan is de terugkijktermijn onbeperkt, ben je tot 23 dan is de tijd van terugkijken  twee jaar. Dit geldt alleen als je geen zedendelict of zware geweldsdelicten hebt gepleegd. Voor bepaalde functies zijn er langere terugkijktermijnen, dit kun je terugvinden op de website van de overheid.