16 juni 2024

De musthave voor gezinnen die aan het water wonen

2 min gelezen
sloep financieren

Aan het water wonen is eerder heel gewoon. Je kunt in Nederland eigenlijk nergens ver van het water wonen

Behalve een huis, ook een boot bezitten is dan ook heel gewoon. Begin dus goed en bedenk met wat voor boot je wilt gaan varen.

Zelf bouwen is voor de meesten van ons niet weggelegd, en ook een echt miljoenenjacht zal het meestal niet worden.

sloep financieren

Maar een sloep is altijd mogelijk

Met een regelmatig inkomen en niet te veel onkosten kun je via je eigen bank al snel een sloep financieren. Dat klinkt misschien angstig, maar het is eigenlijk heel gewoon. De meeste huizenbezitters hebben bijvoorbeeld al een goede naam als ze hun huis hebben afbetaald. Een sloep financieren hoeft dan niet moeilijk te worden.

Een sloep is eenvoudig, een open boot die oorspronkelijk bedoeld is als vluchtweg voor grotere schepen in nood. Met een lengte tot ongeveer negen meter biedt een sloep zitplaatsen aan wel vijftig personen. Maar ingericht als vrij-tijd scheepje kan een groter gezin hier heerlijk mee rondvaren.

Vakantie vieren op het water

Maak een overkapping uit waterdicht zeildoek of canvas. Dat biedt genoeg bescherming voor korte reisjes in de zomer. Ook voor een langere vakantie biedt een sloep uitkomst, het wordt dan een tent op het water.

Een gemotoriseerde sloep kan aangepast worden naar je eigen wensen, binnen je eigen financiële mogelijkheden.

Met iets meer dan veertienduizend euro heb je al een eenvoudige boot om de prachtige waterwegen van Nederland, of van Europa te verkennen. Afhankelijk van de luxe die je wilt hebben kunnen prijzen oplopen tot bijna veertigduizend euro.

Het jacht, met stuurhut en misschien een slaaphut op het achterschip biedt meer luxe en ook meer leefruimte. De hoofdcabine kan dan verdeeld worden in een kombuis, vier of vijf zitplaatsen en een tafelblad dat dienst doet als bedbodem, toilet aan boord. Dat is dan een eenvoudig jacht en kost ongeveer honderdduizend euro of iets meer. Maar deze caravan op het water is wel een luxe, varend vakantiehuis.