18 oktober 2024

De onverwachte plekken waar lekkage kan optreden

2 min gelezen
lekkage opsporen in huis

Lekkage in huis kan een grote bron van frustratie zijn. Zoiets kleins als een druppelende kraan kan uitgroeien tot een groot probleem. Gelukkig kun je met de juiste kennis en hulpmiddelen zelf op lekkage jagen. Heb je een vermoeden van een lekkende kraan of vochtige plekken op de muur? Wil je actie ondernemen voordat het probleem uit de hand loopt? Breng dan gauw een bezoek aan deze pagina over lekkage opsporen in huis.

Sluiproutes voor water: daken en kelders

Lekkage komt vaak voor op onverwachte plekken in huis. Daken en kelders zijn veelvoorkomende ‘slipgevaar’-zones. Platte daken zijn vooral kwetsbaar. Door de jaren heen kunnen er scheuren ontstaan, waar water makkelijk doorheen kan sijpelen. Regelmatige controle en onderhoud zijn belangrijk om grote problemen te voorkomen. Je kunt hierbij denken aan het inspecteren op losse dakpannen, scheuren of andere beschadigingen. Kelders kunnen eveneens risico’s met zich meebrengen. Vocht kan door de muren en de vloer naar binnen dringen, zeker bij zware regenval. Controleer regelmatig op vochtplekken en zorg voor voldoende ventilatie. Het plaatsen van een ontvochtiger kan ook veel goeds doen. Wees altijd alert op muffe geuren, dit kan een voorteken zijn van schimmelgroei als gevolg van vochtproblemen.

lekkage opsporen in huis

Badkamers en keukens: hotspots voor verborgen lekkages

Badkamers en keukens zijn andere voor de hand liggende plaatsen voor verborgen lekkages. De afvoer van een douche, bad of gootsteen kan makkelijk verstopt raken, wat leidt tot wateroverlast. Inspecteer regelmatig de kitranden rondom je douche en bad. Kit verlies kan namelijk een oorzaak zijn van indringend water achter de tegels. Zijn er tegels los of lijkt er water achter te zitten? Bekijk dit dan meteen. In de keuken is het belangrijk dat je de aansluiting van de vaatwasser en gootsteen periodiek controleert. Een klein lek kan geleidelijk grotere schade aanrichten, zoals rottende keukenkastjes of aangetaste vloeren. Wees alert op water onder de gootsteen en gebruik waterdichte matten om schade te voorkomen.