20 april 2024

Bitcoin verder uitgelegd

2 min gelezen

De softwareontwikkelaar Satoshi Nakamoto publiceerde in 2009 negen pagina’s waarop de code van Bitcoin stond. Met deze code zou een elektronisch betaalsysteem gebaseerd op wiskunde kunnen ontstaan. Het idee was om een valuta te produceren dat onafhankelijk is van elke centrale autoriteit dan ook, digitaal verstuurd kan worden en dit allemaal tegen lage kosten.

Mensen dachten destijds dat het een grap was en namen het niet serieus. Een aantal forumleden werden wel geënthousiasmeerd en besloten om de open-source code verder te ontwikkelen. Op dit moment is nog maar twintig procent van de code origineel, de overige 80 procent is herschreven door de mensen die zich in de loop der tijd hebben aangesloten.

De Bitcoin van nu is samen te vatten in de volgende punten:

Het is een vorm van digitaal geld dat je ook digitaal bewaart. Je slaat het op in een digitale portemonnee en betaalt ook vanuit deze portemonnee, ook wel een wallet genoemd.

Niemand controleert Bitcoin. Ze worden niet geprint, zoals dollars en euro’s. Ze worden gemaakt door mensen die computers moeilijke wiskundige problemen laten oplossen. Dit proces wordt mining genoemd.

Gebruikers kunnen (bijna geheel) anoniem transacties doen. Er bestaat dan ook veel ophef over het feit dat criminelen het gebruiken om geld wit te wassen.

Alle transacties worden opgeslagen in één grootboekrekening en zijn onomkeerbaar. Eenmaal een transactie gedaan, betekent dat hij niet geannuleerd of geretourneerd kan worden.

Bitcoin is het eerste voorbeeld van een groeiende categorie van geld, beter bekend als cryptocurrency.

Maak hier een BTC wallet aan